Uwielbiam...
Z kwaśną śmietaną i cukrem.
Przepis bardzo prosty, sprawdzony.
Polecam.
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- sklarowane masło lub smalec do smażenia
Kartofle wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodze, zdjąć skórkę i przetrzeć przez sito.
Cebulę sparzyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić na maśle.
Do kartofli dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, śmietanę i cebulę.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kartoflami i lekko wymieszać.
Formować łyżką okrągłe pączki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego - Asia
Jeny. Takie placki robiła babcia zawsze jak się do niej jechało :)
OdpowiedzUsuńo coś dla mojego chłopa :)))
OdpowiedzUsuńchyba mu dziś zrobię :))
pozdrawiam
Mój chłop tez chętny zawsze na takie:)
UsuńObiecuję, że spróbuję!!! ;D wyglądają pysznie! Tomkowi na pewno będzie smakowało o ile mi wyjdą O.o bo z tym różnie
OdpowiedzUsuń:-)), właśnie dziś robiłam te bardziej tradycyjne w naszych stronach, z tartych ziemniaków, moje dziewczynki je uwielbiają. Koniecznie muszę wypróbować przepis z gotowanymi ziemniakami.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, kiedyś jadałam z cukrem, ale potem polubiłam z solą i teraz jem tylko takie. W przypływie fantazji urozmaicam żółtym serem i modrą kapustą startymi na łezki :)
OdpowiedzUsuń