20.08.2012

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną

Uwielbiam...
Z kwaśną śmietaną i cukrem.
Przepis bardzo prosty, sprawdzony. 
Polecam.
Składniki:
  • 1 kg kartofli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz 
  • sklarowane masło lub smalec do smażenia 
Wykonanie:
Kartofle wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodze, zdjąć skórkę i przetrzeć przez sito.
Cebulę sparzyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i udusić na maśle.
Do kartofli dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, śmietanę i cebulę.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z kartoflami i lekko wymieszać.
Formować łyżką okrągłe pączki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego - Asia

6 komentarzy:

  1. Jeny. Takie placki robiła babcia zawsze jak się do niej jechało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o coś dla mojego chłopa :)))
    chyba mu dziś zrobię :))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiecuję, że spróbuję!!! ;D wyglądają pysznie! Tomkowi na pewno będzie smakowało o ile mi wyjdą O.o bo z tym różnie

    OdpowiedzUsuń
  4. :-)), właśnie dziś robiłam te bardziej tradycyjne w naszych stronach, z tartych ziemniaków, moje dziewczynki je uwielbiają. Koniecznie muszę wypróbować przepis z gotowanymi ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, kiedyś jadałam z cukrem, ale potem polubiłam z solą i teraz jem tylko takie. W przypływie fantazji urozmaicam żółtym serem i modrą kapustą startymi na łezki :)

    OdpowiedzUsuń