05.08.2012

Obiad po 9 miesiącu: zupa z kalarepy i tuńczyka z dodatkiem kaszy jaglanej

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Bogate w sole mineralne i witaminy są zarówno młode liście jak i sama bulwa.
Ja z uwagi na fakt, że liście były powiędnięte przygotowałam dzisiaj zupę jedynie z bulwy. 
Składniki:
  • kawałek tuńczyka*
  • kawałek kalarepy
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • posiekany koperek/natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy z oliwek/masła
  • kilka łyżek kaszy jaglanej**
Przygotowanie:
Wodę zagotować w garnku, wrzucić umytego tuńczyka, gotować ok. 15 minut na niewielkim ogniu.
Następnie usunąć ewentualne ości, pokroić na drobne kawałki lub rozdrobnić widelcem.
Warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na gotująca wodę, dodać masło/oliwę z oliwek. 
Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Pod koniec gotowania dodać posiekaną drobno natkę pietruszki/koperek.
W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i dodać do gotowej zupy.

Od 7 miesiąca dziecko powinno dostawać ½ żółtka, co drugi dzień, a od 9 miesiąca całe żółtko, co drugi dzień.
Jeżeli dziecko nie posiada jeszcze zębów – wszystkie składniki należy dokładnie rozdrobnić widelcem.

Uwagi:
* Zamiast mięsa z tuńczyka można wykorzystać mięso z kurczaka, królika, cielęcinę.
** Kaszę jaglaną można zastąpić np. kaszą krakowską, gryczaną białą niepaloną lub kukurydzianą.


Pozdrawiam - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz