Kalarepa – to odmiana kapusty warzywnej o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Bogate w sole mineralne i witaminy są zarówno młode liście jak i sama bulwa.
Ja z uwagi na fakt, że liście były powiędnięte przygotowałam dzisiaj zupę jedynie z bulwy.
Składniki:
- kawałek tuńczyka*
- kawałek kalarepy
- 1 niewielka marchewka
- 1 mała pietruszka
- posiekany koperek/natka pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek/masła
- kilka łyżek kaszy jaglanej**
Przygotowanie:
Wodę zagotować w garnku, wrzucić umytego tuńczyka, gotować ok. 15 minut na niewielkim ogniu.
Następnie usunąć ewentualne ości, pokroić na drobne kawałki lub rozdrobnić widelcem.
Warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na gotująca wodę, dodać masło/oliwę z oliwek.
Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Pod koniec gotowania dodać posiekaną drobno natkę pietruszki/koperek.
W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i dodać do gotowej zupy.
Od 7 miesiąca dziecko powinno dostawać ½ żółtka, co drugi dzień, a od 9 miesiąca całe żółtko, co drugi dzień.
Jeżeli dziecko nie posiada jeszcze zębów – wszystkie składniki należy dokładnie rozdrobnić widelcem.
Uwagi:
* Zamiast mięsa z tuńczyka można wykorzystać mięso z kurczaka, królika, cielęcinę.
** Kaszę jaglaną można zastąpić np. kaszą krakowską, gryczaną białą niepaloną lub kukurydzianą.
Pozdrawiam - Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz