04.09.2012

Zupa grochowa - "GROCHÓWKA"

Tak nietypowo: pierwsze zdjęcie przedstawiające nie samą potrawę, a gości, którzy przybyli do nas na party o nazwie roboczej "KIEŁBA I GROCHÓWA":)
Kiedyś grochówkę gotowało się częściej, teraz jakby trochę zapomniana. 
Może dlatego, że należy do potraw czasochłonnych.
Nie w dużej ilości i raczej bez dokładki, ale lubię.
Składniki:
  • 250 g suchego grochu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1,2 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku, bazylii lub cząbru
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Groch opłukać, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na 8 godzin.
Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1,5 godziny.
Miękki groch można przetrzeć przez sito.
Warzywa obrać, zalać 1,2 l wody, posolić i ugotować. Przetrzeć razem z wywarem i połączyć z przetartym grochem. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Skwarki wyjąć z patelni, a na tłuszczu usmażyć cebulę.
Cebulę oprószyć mąką, wymieszać, rozprowadzić małą ilością zimnej wody i wlać do zupy. Doprawić solą, roztartym czosnkiem i ziołami.
Posypać skwarkami boczku.
Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.

Oczywiście my musieliśmy proporcje kilkakrotnie zwiększyć biorąc pod uwagę ilość gości, w/w przepis odpowiada 4 porcjom zupy.


Smacznego - ASIA

2 komentarze: