Bardzo lubię kapustę ( a dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem
naturalnego i dobrze przyswajanego żelaza), dlatego przepis na tą
sałatka jest jednym z tych często używanych w naszym domu. Dużym plusem sałatki jest jej przechowywanie - spokojnie może być w lodówce przez 3 dni i jest tak samo smaczna.
Ja często robię ją na wieczór na następny dzień do pracy i jemy ją dwa
dni. Rozwiązanie pracującej na pełen etat w korporacji gospodyni, sałatka zdrowa i szybka w przygotowaniu :)
- 1/2 główki kapusty
- 3 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- łyżeczka octu jabłkowego (czasem jak nie mam używam zamiennie ocet ryżowy)
- łyżeczka czarnuszki do posypania (czarnuszkę możemy zawsze zastąpić koperkiem)
- szczypta soli i pieprzu
Obieramy marchewki i trzemy je na dużych oczkach na tarce.
Mieszamy startą kapustę i marchewkę w dużej misce.
Majonez mieszamy z jogurtem w miseczce. Doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Sos wlewamy do warzyw i wszystko dokładnie mieszamy. Najlepiej kapustę miesza się mimo wszystko ręką, tym bardziej, że w tym przypadku jest jej całkiem sporo i łyżką byłoby niewygodnie.
Posypujemy sałatkę czarnuszką i podajemy.
Smacznego
Bogna
Bardzo ciekawe, choć ja lubię trochę słabiej doprawione.
OdpowiedzUsuńna bank spróbuję...w szczególności, że u mnie z żelazem ostatnio kiepsko .... wygląda apetycznie, mniami!!!! ok... to robię listę zakupów dla mojego mężulka....bo mnie choroba smarskata dopadła... pozdrawiam
OdpowiedzUsuń