Intensywna. Można powiedzieć: mocna. Nie słodka. Taka właśnie jest papryka konserwowa z przepisu mojej mamy.
Zrobiliśmy w tym roku ze 20 słoiczków. Do obiadu czy kanapek jak znalazł:)
Składniki:
- 2,5 kg papryki
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 4 płaskie łyżki cukru*
- 15 ziarenek pierzu,
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na zalewę i zagotować w garnku.
Paprykę dokładnie umyć, usunąć środki,pokroić w łódeczki i powkładać do słoików
Kiedy zalewa przestygnie należy uzupełnić nią słoiki z papryką. Dodatkowo do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju.
Zakręcić słoiki, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić wodę do wrzenia i od momentu zagotowania wody pozostawić w gotującej się wodzie słoiki przez 10 minut.
Po upływie tego czasu słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem do ostygnięcia. Następnie odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce.
Uwagi:
* Cukru można dodać więcej, według uznania.
Smacznego - Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz