18.10.2012

Papryka marynowana

Intensywna. Można powiedzieć: mocna. Nie słodka. Taka właśnie jest papryka konserwowa z przepisu mojej mamy. 
Zrobiliśmy w tym roku ze 20 słoiczków. Do obiadu czy kanapek jak znalazł:)

Składniki:
  • 2,5 kg papryki
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 4 płaskie łyżki cukru*
  • 15 ziarenek pierzu, 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Przygotowanie:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na zalewę i zagotować w garnku.
Paprykę dokładnie umyć, usunąć środki,pokroić w łódeczki i powkładać do słoików
Kiedy zalewa przestygnie należy uzupełnić nią słoiki z papryką. Dodatkowo do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju. 
Zakręcić słoiki, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić wodę do wrzenia i od momentu zagotowania wody pozostawić w gotującej się wodzie słoiki przez 10 minut. 
Po upływie tego czasu słoiki wyjąć i ustawić do góry dnem do ostygnięcia. Następnie odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce.

Uwagi:

* Cukru można dodać więcej, według uznania.

Smacznego - Asia
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz