Przepis, który ostatnimi czasy jest hitem u nas w domu.
Szybki, łatwy i przede wszystkim pyszny!
Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ok. 1 kg jabłek
- Szczyptę cynamonu do jabłek jeżeli ktoś lubi
- Troszkę cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne.
Przepis na kwadratową blachę
Suche produkty mieszamy w misce.
Jabłka obieramy i ścieramy
na tarce na dużych łezkach,odsączamy i dodajemy do smaku cynamonu i
cukru, jeżeli potrzeba.
Na blaszkę posmarowaną margaryna i posypaną
bułką tartą nasypujemy równomiernie 1,5 szklanki suchych produktów, następnie
połowę jabłek- kolejne 1,5 szklanki suchego, resztę jabłek i ostatnia suchą warstwę.
Na tak przygotowane ciasto nakładamy
pokrojoną i w plastry margarynę.
GOTOWE:)
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. Przez ok. godzinę.
Najlepiej smakuje z kleksem
bitej śmietany lub gałką lodów, gdy podajemy na ciepło.
Gościnnie
Alicja
mniam uwielbiam szarlotki :)))
OdpowiedzUsuńCiekawe...wygląda niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńU nas w domu też jest ona hitem:)
OdpowiedzUsuńPaczaj na moją:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/10/szarlotka-sypana.html