14.10.2012

Kurczak w sosie figowym

Ten przepis jest bardzo oryginalny, kiedyś, gdzieś go zapisałam i nad nim przez jakiś czas dumałam, by zaadaptować go do mojej kuchni tak, by był łatwy i produkty były u nas dostępne. To dość niecodzienne, w polskiej kuchni, połączenie słodkich i aromatycznych smaków z mięsem. Polecam przepis osobą nie bojącym się próbowania nowych połączeń, a także lubiących eksperymentować w kuchni. Dodatkowo przepis jest bardzo wdzięczny, gdyż jest szybki i łatwy do zrobienia.
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • dżem figowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju mieszając od czasu do czasu.
Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do piersi pół słoika figowego dżemu (około 3-4 łyżki). Wszystko razem mieszamy.
Zmniejszamy moc palnika na mały i dusimy ok 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Podajemy z ryżem i u mnie z mizerią.
Smacznego
Bogna

2 komentarze: