16.11.2012

Kluski gnocchi z dyni po 10 miesiącu

Zastanawiałam się jak wykorzystać kilka kawałków dyni, jakie pozostały mi po tegorocznym marynowaniu. Znalazłam w sieci prosty przepis, oto on:
Składniki:
  • 250 g miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 250 - 300 g mąki 
  • 1 jajko
  • odrobina pieprzu, soli - do smaku
Przygotowanie:
Dynię umyć, pokroić na plasterki - wówczas łatwiej jest usunąć miąższ i obrać se skóry. 
Pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie lub ugotować na parze.
Następnie odcedzić i zmiksować na gładką masę.
Do powstałej masy dodać oliwę z oliwek, jajko, przyprawy. 
Wymieszać, a następnie stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Mąki dodać jedynie tyle, aby ciasto bez problemu odchodziło od rąk podczas zagniatania.
Następnie formować wałeczki o średnicy ok 1 cm, kroić na 1,5 cm kawałki i rozpłaszczać ząbkami widelca odciskając na kluskach ich kształt.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucać kluski partiami i gotować do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać dowolnie: zamiast ziemniaków do mięsa na obiad, z samym masłem lub na słodko z serkiem.
Przepis znaleziony na Osesku.pl
Smacznego - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz