13.11.2012

Pizza z maszyny do pieczenia chleba

Przepis kieruję do tzw. maszynistów, czyli osób które posiadają maszyny do pieczenia chleba. To dość nowy sprzęt AGD na polskim rynku, jednak bardzo przydatny w kuchni. Nie jest on drogi dlatego, gdy ktoś ma miejsce w kuchni polecam rozważenie zakupu. Ja swojej maszyny używam do wyrobu ciasta na pizzę, bułeczki, pierogi, drożdżowe, a także jak sama nazwa wskazuje  do pieczenia chleba.
Pomidorowy sos do pizzy:
Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
Sos należy wykonać na ok. 10 min. przed skończeniem programu wyrastania pizzy w maszynie.
Do miseczki przekładamy krojone pomidory z puszki, dodajemy bazylię, sól i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Pizza:
Składniki:
  • składniki na ciasto wg. maszyny do pieczenia chleba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy
  • 25 dag żółtego sera (najlepiej mozarelli)
  • 2 garści oliwek
  • 1 dobrej jakości kiełbasa lub 10 dag szynki
  • 1 cebula
Według instrukcji przygotowujemy ciasto na pizzę. Każda maszyna ma swój przepis choć, jak zdążyłam się zorientować oglądając instrukcje kilku urządzeń są one bardzo podobne. Zazwyczaj wychodzi ciasto na 2 blaty pizzy.
W maszynie umieszczamy wszystkie składniki według instrukcji i  zasady najpierw płynne, a potem sypkie. Ustawiamy program do pizzy i właczamy maszynę.
Po skończeniu programu do zagniatania i wyrastania pizzy wyjmujemy z maszyny gotowe ciasto. Dzielimy je na dwa kawałki.
Przygotowujemy dwa blaty z pizzy rozwałkowując cienko ciasto na papierze do pieczenia. Ja piekę pizzę na standardowej blaszce w piekarniku, dlatego najpierw wycinam z papieru do pieczenia kwadraty dopasowane do blaszki, potem wykładam na papier ciasto i rozwałkowuję na nim okrągłe placki.
Gotowe blaty z ciasta smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek, a następnie rozsmarowujemy sos pomidorowy.
Posypujemy startym żółtym serem.
Dobra rada:
Robiąc pizzę zawsze stosuję kolejność nakładania składników na ciasto: sos pomidorowy, starty żółty ser, dowolne dodatki. W takiej konfiguracji ser zarumieni się podczas pieczenia, ale zbytnio się nie spiecze.
Kroimy oliwki na 3 części, kiełbasę lub szynkę w plasterki oraz cebulę w krążki.
Układamy składniki na blatach z ciasta w kolejności: oliwki, kiełbasa/szynka, cebula. Po garści na każdą pizzę.
Wkładamy do nagrzanego na maksymalną temperaturę ( u mnie to 280 st) i pieczemy, aż spód zacznie się rumienić.
Czas pieczenia zawsze zależny jest od ilości składników i grubości ciasta, u mnie to trwa ok. 10-15 min.


Smacznego
Bogna

7 komentarzy:

  1. Błagam Dziewczyny, tylko nie takie posty...nie teraz kiedy brzuch gubię:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj brzuch zgubić trudno, to przyznaję. Ja się zapisałam na basen i to na razie pomaga nie zdobywać nowych kilo :) Pizza doskonała na jesienną chandrę i spadki energi, rozpływa się w ustach...
      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  2. Ale mi teraz apetytu narobiłyście. A na dodatek jestem maszynistką, więc teraz już nie ma odwrotu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i pewnie też tak smakuje.Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  4. o tej porze takie pyszności ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie się podział przepis na ciasto, bo to co powyżej to raczej nie są składniki na ciasto (bez mąki, drożdży itp.)

    OdpowiedzUsuń