Jest to kolejny przepis marki KAMIS z linii Kuchenne Inspiracje.
Przepis nie został w żaden sposób zmodyfikowany, jest dokładnie taki, jaki znaleźć możemy na opakowaniu tego zestawu ziół i przypraw.
Składniki:
- 16 śliwek suszonych
- 300 g boczku wędzonego pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- 500 g pieczarek
- 375 ml śmietanki UHT 30%
- 700 g obranych ziemniaków
- sól morska w młynku KAMIS Specialite
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra)
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w 3 cm kostkę. Dodaj 1
łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piecz około 40
minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wzdłuż każdego filetu zrób
kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i włóż 4 śliwki.
Filety posyp papryką, tymiankiem, a następnie każdy na całej długości
owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż.
Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki,
przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi
ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret.
W przygotowaniu dania zastosowałam się do przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Gdybym robiła wg własnego uznania - najpierw dokładnie oprószyłabym mięso wskazanymi w przepisie przyprawami, dodała oliwy z oliwek do marynaty, a następnie umieściła śliwki w środku filetów.
Po obsmażeniu filetów na patelni umieściłabym je w naczyniu żaroodpornym i włożyła do piekarnika na ok 30 min w temp. 160 stopni , aby mieć pewność, że są dopieczone w środku.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Same przyprawy wchodzące w skład zestawu oceniam bardzo pozytywnie, świeże i aromatyczne nadały daniu odpowiedniego, pożądanego smaku. Podoba mi się także to, że do konkretnego dania zużywamy cały zestaw. Przyprawy, które kupujemy w dużych opakowaniach i są przez dłuższy czas nieużywane mogą tracić bowiem aromat i zapach.
Danie wszystkim bardzo smakowało, śliwka świetnie skomponowała się z kurczakiem - przyznam, że ja osobiście po raz pierwszy jadłam takie połączenie.
Życzę smacznego wszystkim, którzy pokuszą się o przygotowanie podobnego dania
Asia
uwielbiam to danie. już wiem co podam w weekend
OdpowiedzUsuń