Zostałyśmy docenione jako kulinarny blog i dostałyśmy od firmy Kamis nowe przyprawy z serii "Kulinarne Inspiacje" do przetestowania. Z Asią podzieliłyśmy się tak, aby każda z nas spróbowała innego produktu. W tym tygodniu będziemy pokazywać Wam efekty naszych testów.
Przyprawy z serii "Kulinarne Inspiracje" to nowość na rynku. Każdy zestaw składa sie z przepisu oraz dokładnie odmierzonych i osobno zapakowanych przypraw. Jak dla mnie to fajny pomysł, bo wiemy jakie przyprawy dodajemy do dania i możemy określić jakie mieszanki przypraw nam smakują. Dodatkowym plusem "Kulinarnych Inspiracji" jest dokładny przepis na opakowaniu na całościowe danie. Są wymienione wszystkie składniki i podany jest sposób ich przygotowania. Co do smaku dań to kwestia indywidualna, z moich dwóch przepisów mogę powiedzieć, że sa one ziołowe z nutą słodyczy. Dla osób lubiących mięso duszone w owocach lub w słodkiej odsłonie smak dań na pewno przypadnie do gustu.
Składniki (na 4 porcje):
- 8 pałek kurczaka (około 1 kg)
- 4 małe cebulki (250 g)
- 3 średnie marchewki (najlepiej 250 g małych o długości około 3-4 cm)
- 300 g (duża garść) fasoli szparagowej (najlepiej żółtej) świeżej lub mrożonej
- 6 średnich ziemniaków
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- olej
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (rozmaryn, papryka słodka, czosnek, tymianek, oregano)
Dobra rada:
Przedstawiam przepis z opakowania. Testowałam go zgodnie z instrukcją. Jednak od siebie moge powiedzieć, że przepis byłby o wiele lepszy gdyby zamarynować mięso min. na 2-3 godz. przyprawami z Kulinarnych Inspiracji: papryką, 1/2 porcji czosnku i tymiankiem. Mięso wtedy będzie bardziej aromatyczne, a przez co danie smaczniejsze.
Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmaryn i mieszamy.
Cebulkę kroimy w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości około 3 cm, marchewki, jeśli są małe, zostawiamy w całości, a jeśli duże kroimy w grube plastry.
Kurczaka smażymy ze wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek i całość mieszamy.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści).
Dodajemy cebulkę, marchew i fasolkę i podsmażamy około 5 minut, stale mieszając.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy.
Na warzywach układamy na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut.
Smacznego!
Bogna
Proszę wybaczyć, ale "kulinarne inspiracje",
OdpowiedzUsuńdo tej pory, kojarzyły mi się WYŁĄCZNIE,
z Autorkami tego, jeszcze niekomercyjnego, bloga.
Wytrwajcie!!!!!!
Jak najbardziej zamierzamy wytrwać.
UsuńNie zamieściłyśmy żadnej ukrytej reklamy i nie będziemy takich zamieszczać. Przedstawiłyśmy jedynie wyniki obiektywnego testowania produktów dostępnych obecnie na rynku i uprzedziłyśmy o tym we wstępie.
Ja prawie zawsze przed zakupem na przykład patelni czy jakichkolwiek urządzeń do kuchni szukam w internecie informacji o konkretnych markach i konkretnych opinii. Myślę, że nie ma nic złego w pisaniu o plusach i minusach (bo i takie były przecież w poście) dostępnych na rynku produktach.
Dlatego proszę odbierzcie nasze posty jako chęć podzielenia się z Wami naszymi spostrzeżeniami, a nie reklamowaniem czegokolwiek. My na naszym blogu nie zarabiamy, robimy to z pasji.
Pozdrawiam
Bogna
szkoda... miałam nadzieję że wy będziecie inspirować nas.. a nie kamis...
OdpowiedzUsuńNa pewno będziemy się starać dalej Was inspirować, ale od czasu do czasu pozwolimy sobie coś co obecnie na rynku jest dostępne przetestować - ale zawsze obiektywnie! I obiecujemy, nie będziemy nic reklamować poprzez kryptoreklamy. O wszystkim Wam napiszemy we wstepie, tak by było fair play.
UsuńPozdrawiam
Bogna
Bardzo często robię kurczaka, ale to jest ciekawe.Z pewnością skorzystam z przepisu. Pozdrawiam Zosia.
OdpowiedzUsuń