04.11.2012

Wyśmienita tarta malinowa

Przepis na tartę dostałam od koleżanki z pracy Ani. W dniu swoich imienin przyniosła ciasto tak smaczne, że od razu się w nim zakochałam. Tarta jest bardzo prosta do zrobienia,  szybka i wszystkim smakuje. Po prostu same zalety! Spróbujcie a sami zobaczycie!
 
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 110 g masła (82 proc. tłuszczu)
  • koszyczek mrożonych malin (jeżeli nie macie swoich malin to nie ma co się martwić, ostatnio widziałam je już nawet w lodówkach znanej sieci dyskontów, są już na tyle popularne, że można je kupić bez większych problemów) plus jeżeli mamy jagody (w sezonie warto dać świeże owoce)
  • ok. 400 ml śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy z szczyptą kardamonu
Mąkę, jajko i masło mieszamy do połączenia się składników.  
To odmiana ciasta kruchego, dlatego najlepiej jest zagnieść wszystko ręcznie jedynie do połączenia się składników. Nie ugniatajmy zbyt długo. 
Ciasto od razu rozkładamy cienko od razu na formę tarty.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. na ok. 14 minut.
W tym czasie mieszamy 3 jajka, śmietanę i cukier.
Na upieczone ciasto wysypujemy maliny i zalewamy je masą.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 min. 
 Wyjmujemy z piekarnika, chwilę odstawiamy by przestygło i gotowe!
Smacznego
Bogna

5 komentarzy:

  1. jak najbardziej moja linia... wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś nie pogardziłabym taką pysznością. Teraz przez kilka dni będzie chodziła za mną taka "wyśmienita tarta malinowa". Ciekawa jestem, kiedy ulegnę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wierzę Wam, że znakomita, kurde, no wierzę!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm, wygląda smakowicie! A jaka forma piękna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma jest z Bolesławca - udało mi się w tym roku odwiedzić wielki jarmark ceramiki. Coś niesamowitego! Forma kupiona za pół ceny i jaka pamiątka z wakacji! :)

      Usuń