Na zrobienie tych halloweenowych ciasteczek miałam ochotę już w zeszłym roku.
Niestety, jakoś się nie złożyło.
W tym roku postanowiłam sobie, że muszę wypróbować przepis, oczekujący w szufladzie, w dziale przepisów: do przetestowania :)
Paluchy wyszły genialne! Mogę polecić!
Paluchy wiedźmySkładniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja użyłam cukru wanilinowego)
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki oprócz migdałów zmiksować, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok.30 minut.
Ciasto wyjąć i formować paluszki, nieco mniejsze od naszych - ciasto urośnie podczas pieczenia w piekarniku.
W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i umieścić odcisk widelca - aby imitowały prawdziwe palce.
Na końcu każdego palca wcisnąć migdał bez skórki lub jego połówkę, wtedy paznokieć będzie cieńszy.
Pieczemy ok 10 min w temp. 180 stopni.
Koniec odcięcia palca można posmarować dżemem lub czerwonym barwnikiem spożywczym.
******************************************
Zdrowa, smaczna, aromatyczna.. Mmm jedna z moich ulubionych. Jedziemy:
Zupa krem z dyni
Składniki:
- ok. 1,5 kg wydrążonego miąższu z dyni
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu lub rosołu
- 1 łyżeczka curry
- 4 czubate łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.
Następnie dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, dusić ok. 15 minut pod przykryciem, po czym zalać rosołem i gotować aż do miękkości warzyw.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i cukrem.
Wszystko zmiksować i zaprawić śmietaną.
Straaaaasznego i smacznego Halloween życzy - Asia z rodzinką;)
wybieram zupę!:-)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńPaluchy piekłam w zeszłym roku.
bardzo nam smakowały.
Pozdrawiam