06.11.2012

Słońce zamkniete w słoiczkach czyli dynia marynowana

Ubiegłą sobotę spędziłam na zamykaniu w słoiczkach niedocenianego, moim zdaniem warzywa, jakim jest dynia.
A zamarynowana zarówno jesienią jak i zimą będzie niezastąpionym dodatkiem do mięs na zimno i ciepło, oraz znakomitą samodzielną przystawką. 
Dodatkowo zgodzić się musicie ze mną, że cudnie wygląda w słoiczkach! Nie jest to drogie warzywo, nie jest także trudne do wyhodowania w ogródku, a wiem co piszę, bo udało nam się w tym roku wyhodować kilka takich pomarańczowych cudowności!
Składniki:
  • Dowolna ilość dyni
  • 2 szklanki wody
  • 15 dag cukru
  • Płaska łyżeczka soli
  • 8 goździków
  • 1/2 szklanki octu 10 %
Przygotowanie:
Obraną dynię pokroić w średniej wielkości kawałki. 
Przygotować zalewę z wody, cukru, goździków (bez dodatku octu ) w garnku mieszczącym całość przygotowanej dyni. 
Gdy zalewa zacznie się gotować należy wrzucić do niej kawałki dyni i zagotować. 
Proces gotowania powinie trwać krótko, dynia powinna jedynie zmięknąć.
Do czystych słoików przekładamy dynię, a do zalewy dolewamy ocet i jeszcze raz ją gotujemy.
Przed zalaniem dyni w słoiczkach należy usunąć z zalewy goździki (pozostawione w słoikach mogą spowodować ciemnienie dyni).
Gdy zalewa zawrze - zalewamy nią dynię w słoikach. 
Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy kocem do dnia następnego.
Odstawiamy do spiżarki.
Powyżej zdjęcie z procesu przygotowywania przetworów, a poniżej kilka ujęć dyń z naszego ogródka:)

Miłego marynowania życzy Asia:) 

1 komentarz: