Kombinacji takiej rolady jest wiele.
My tym razem postawiliśmy na pikantnie doprawionego kurczaka, szynkę i ser żółty.
Zamiast typowej obiadowej surówki lub sałatki - szpinak z czosnkiem i suszonymi pomidorami na śmietanie oraz ziemniaki pieczone z rozmarynem.
Brzmi pysznie? Smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na 4 porcje rolady:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 schłodzony w lodówce płat ciasta francuskiego o wymiarach ok 15x25 cm
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki szynki
- 1 żółtko jajka
- przyprawy: sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie - do smaku
Przygotowanie:
Pierś pokroić w niewielkie kawałki, dokładnie obtoczyć w przyprawach.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni aby się odpowiednio nagrzał.
Po upływie tego czasu płat ciasta nacinamy wzdłuż dłuższych boków. Nacięcia powinny mieć głębokości ok. 8 cm a odstępy między nimi powinny wynosić ok 1,5 - 2 cm. Przez środek płatu ciasta powinien pozostać niepocięty pasek szerokości ok 5 cm.
Na przygotowanym cieście układamy kawałki kurczaka, na nim ser żółty i szynkę.
Następnie zaplatamy pocięte brzegi na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej.
Pomiędzy paseczkami należy zostawić niewielkie przerwy, dzięki nim kurczak będzie miał szanse odparować podczas pieczenia.
Wierzch powstałej rolady smarujemy żółtkiem jajka i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Podczas pieczenia należy obserwować kolor ciasta francuskiego, finalnie powinien być koloru złocistego.
Kroimy roladę na odpowiednie porcje.
Składniki na szpinak z czosnkiem i suszonymi pomidorami na śmietanie:
- kilka garści szpinaku
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- mały pojemnik śmietany 18 %
Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy tak jak opisałam w TYM poście. Kiedy szpinak odparuje należy odlać puszczony przez szpinak sok i połączyć go w osobnym garnku ze śmietaną o temperaturze pokojowej. Chwilę pogotować cały czas mieszając a w ostatniej fazie dodać drobno pokrojone suszone pomidory. Do śmietanowego sosu włożyć blanszowany szpinak i pogotować całość kilka minut. Gotowe:)
Życzę smacznego - Asia
Wygląda przepięknie !!! Musze się raz za to zabrać i popichcić ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne ale ja od wczoraj na diecie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia
Wyglada naprawde cudnie!
OdpowiedzUsuńChyba pokusze sie na takiego kuraka w ciescie!