16.02.2013

Przepyszna tarta porowa

Do tego przepisu doszłam mieszając kilka  innych. Tarta wychodzi przepysznie. Jest bardzo prosta do zrobienia,  szybka i wszystkim smakuje. Ma same zalety! 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 110 g masła (82 proc. tłuszczu)
  • 3 dorodne pory
  • 15 dag boczku
  • 10 dag sera pleśniowego lazur
  •  1 duża śmietana 18 proc.
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 
Odkładamy boczek na talerzyk i na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy pora. Podczas duszenia dodajemy odrobinę wody. 
Pora dusimy mieszając około 10 min. bez przykrycia, by nie zbierała się woda.

Przygotowujemy ciasto.
Mąkę, jajko i masło mieszamy do połączenia się składników.  
To odmiana ciasta kruchego, dlatego najlepiej jest zagnieść wszystko ręcznie jedynie do połączenia się składników. Nie ugniatajmy zbyt długo. 
Ciasto rozkładamy cienko od razu na formę tarty.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. na ok. 14 minut. 


Do miski wlewamy śmietanę,  2 jajka. Dodajemy  2 łyżeczki soli, dużą szczyptę gałki i pieprzu. Intensywnie mieszamy wszystko widelcem na jednolitą masę. 

Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy na nim ścisło przestudzonego pora.
 No porze układamy boczek i pokruszony ser pleśniowy.
Zalewamy całość masą śmietanową.
 Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 min.
Podajemy na ciepło jako danie główne lub jako przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi.
 Smacznego
Bogna

2 komentarze: