Danie banalnie proste, które robi się w 15 minut!Polecam!
Składniki:
- 200g wędzonego łososia
- 4 garście rukoli
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml śmietany 12%
- pieprz do smaku
- kapary (opcjonalnie)
- Makaron tagliatelle
Łososia kroimy na ok 4 cm kawałeczki.
Podsmażamy na
odrobinie oliwy, zalewamy śmietanką i tak pozostawiamy na ogniu mieszając co
jakiś czas na ok 5min.
Dodajemy szczyptę pieprzu oraz umytą i w miarę
możliwości osuszoną rukolę.
Zestawiamy z ognia.
W międzyczasie gotujemy
makaron. NIE SOLIMY! Łosoś wędzony już jest wystarczająco
słony.
Można do smaku dodać kilka kaparków jeżeli ktoś lubi.
Danie
można zrobić ze świeżym łososiem, ale wtedy zanim go podsmażymy to trzeba zamarynować
go w cytrynie i soli.
SMACZNEGO!
Gościnnie Alicja
To danie składa się ze wszystkiego co lubię :) I super wygląda !
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam a wygląda smakowicie - muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńhmm.. a łosoś wędzony na zimno czy ciepło?
OdpowiedzUsuń