To prosta potrawa, która jest dość szybka w
wykonaniu, a bardzo efektowna i smaczna.
Faszerowane jajka przede wszystkim polecam
jako przekąska na spontaniczne wizyty
gości oraz na imprezy. Dzisiaj
prezentuję swój autorski, sprawdzony i smaczny sposób na szybkie stworzenie
efektownego i pysznego przysmaku.
Składniki:
- 8 jajek
- garść oliwek
- 1 ogórek kiszony (może być również konserwowy)
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- garść płatków migdałowych
Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone obieramy i kroimy na
pół.
Oliwki, ogórka, żółty ser kroimy w drobniutką kosteczkę.
Do miseczki wkładamy żółtka, dodajemy pokrojone w kosteczkę
składniki oraz po łyżeczce majonezu i musztardy a następnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę nakładamy łyżeczką do dziurek po żółtku w połówkach
jajka.
Na gorącą patelnię wysypujemy płatki migdałowe, chwilę
trzymamy na kuchence, aby uprażyły się na złoty kolor. Przestudzamy i nakładamy
na masę dla dekoracji.*
Smacznego!
Bogna
* płatki migdałowe możemy zastąpić drobno posiekanym
szczypiorkiem
Pięknie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńyour blog is wonderful
OdpowiedzUsuń♥doris
W sam raz na wielkanocny stół:)
OdpowiedzUsuń