21.03.2013

Faszerowane jajka z prażonymi płatkami migdałowymi


To prosta potrawa, która jest dość szybka w wykonaniu, a bardzo efektowna i smaczna.
Faszerowane jajka przede wszystkim polecam jako przekąska na spontaniczne  wizyty gości  oraz na imprezy. Dzisiaj prezentuję swój autorski, sprawdzony i smaczny sposób na szybkie stworzenie efektownego i pysznego przysmaku.
Składniki:
  • 8 jajek
  • garść oliwek
  • 1 ogórek kiszony (może być również konserwowy)
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść płatków migdałowych

Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone obieramy i kroimy na pół.
Oliwki, ogórka, żółty ser kroimy w drobniutką kosteczkę.
Do miseczki wkładamy żółtka, dodajemy pokrojone w kosteczkę składniki oraz po łyżeczce majonezu i musztardy a następnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę nakładamy łyżeczką do dziurek po żółtku w połówkach jajka.
Na gorącą patelnię wysypujemy płatki migdałowe, chwilę trzymamy na kuchence, aby uprażyły się na złoty kolor. Przestudzamy i nakładamy na masę dla dekoracji.*
Smacznego!
Bogna
* płatki migdałowe możemy zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem

3 komentarze: