18.03.2013

Faszerowane jajka z kolendrą lub z tuńczykiem

Jajka faszerowane z kolendrą i płatkami migdałowymi
 Jedne z najlepszych jajek faszerowanych jakie do tej pory jadłam. 
Przepis dostałam od koleżanki, która była nimi równie zachwycona po ubiegłorocznych Świętach jak ja teraz. 
Naprawdę warto!!!
Składniki na 3 jajka, czyli 6 połówek:
  • 3 jajka
  • 1/4 drobno posiekanej cebuli
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki płatków migdałowych przyrumienionych na patelni
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jajka dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połówki ostrym nożem.
Wyjąć ze skorupek białka i żółtka po czym drobno posiekać na desce do krojenia.
Delikatnie połączyć z cebulką, kolendrą i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz włożyć do skorupek, przykryć płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oleju - od strony farszu.
 
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Jeden z wielu pomysłów jak w niebanalny sposób nafaszerować jaja wielkanocne.
Pomysł wart wypróbowania.
Ja się nie zawiodłam:)

Składniki:
  • jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • garść świeżej rukoli
Dekoracja:
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek majonezu lub gęstej śmietany
  • garstka orzeszków pini podprażonych na patelni
  • kilka plasterków ostrej papryczki chili
Przygotowanie:

Jajka dokładnie umyć i ugotować na twardo w osolonej wodzie.
Po przestygnięciu obrać, poprzekrawać na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do miseczki.
Dodać odsączonego uprzednio tuńczyka oraz drobno posiekaną rukolę, dodać soli i pieprzu po czym całość delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz powkładać do połówek białek i udekorować jak na załączonym zdjęciu.

 
Jajka są naprawdę zniewalające w smaku, 
polecam wszystkim serdecznie, 
Pozdrawiam świątecznie - Asia

9 komentarzy:

  1. fajny pomysł z tymi migdałami:) ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne jajeczka :) smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudnie, mniam ale nie wiem gdzie znajdę kolendrę:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolendra jest do kupienia w dużych supermarketach w doniczkach na dziale owocow-warzywnym wraz z innymi ziołami.
      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  4. Lubię, a robię bardzo rzadko, może czas wrócić do tego przepisu, po tym jak narobiłaś smaka;) Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo zachęcająco! koniecznie musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wręcz jak kolorowe babeczki:)

    OdpowiedzUsuń