Jajka faszerowane z kolendrą i płatkami migdałowymi
Jedne z najlepszych jajek faszerowanych jakie do tej pory jadłam.
Przepis dostałam od koleżanki, która była nimi równie zachwycona po ubiegłorocznych Świętach jak ja teraz.
Naprawdę warto!!!
Składniki na 3 jajka, czyli 6 połówek:
- 3 jajka
- 1/4 drobno posiekanej cebuli
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki płatków migdałowych przyrumienionych na patelni
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połówki ostrym nożem.
Wyjąć ze skorupek białka i żółtka po czym drobno posiekać na desce do krojenia.
Delikatnie połączyć z cebulką, kolendrą i śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz włożyć do skorupek, przykryć płatkami migdałowymi i lekko je docisnąć.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oleju - od strony farszu.
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Jeden z wielu pomysłów jak w niebanalny sposób nafaszerować jaja wielkanocne.
Pomysł wart wypróbowania.
Ja się nie zawiodłam:)
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w oliwie
- garść świeżej rukoli
Dekoracja:
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek majonezu lub gęstej śmietany
- garstka orzeszków pini podprażonych na patelni
- kilka plasterków ostrej papryczki chili
Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyć i ugotować na twardo w osolonej wodzie.
Po przestygnięciu obrać, poprzekrawać na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do miseczki.
Dodać odsączonego uprzednio tuńczyka oraz drobno posiekaną rukolę, dodać soli i pieprzu po czym całość delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz powkładać do połówek białek i udekorować jak na załączonym zdjęciu.
Jajka są naprawdę zniewalające w smaku,
polecam wszystkim serdecznie,
Pozdrawiam świątecznie - Asia
fajny pomysł z tymi migdałami:) ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńfajne jajeczka :) smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie, mniam ale nie wiem gdzie znajdę kolendrę:(
OdpowiedzUsuńKolendra jest do kupienia w dużych supermarketach w doniczkach na dziale owocow-warzywnym wraz z innymi ziołami.
UsuńPozdrawiam
Bogna
Lubię, a robię bardzo rzadko, może czas wrócić do tego przepisu, po tym jak narobiłaś smaka;) Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuńYummy!! looks delicious!
OdpowiedzUsuńCarmen
Wyglądają bardzo zachęcająco! koniecznie musze spróbować!
OdpowiedzUsuńWyglądają wręcz jak kolorowe babeczki:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam uwielbiam
OdpowiedzUsuń