24.03.2013

Wielkanocnie: Mazurek chałwowy

Pyszny mazurek. Osobiście za mazurkami nie przepadam, domownicy również, ale ten przypadł wszystkim do gustu.

Składniki na spód mazurka:
  • 120 g zimnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie spodu mazurka:

Wszystkie składniki umieścić w misy miksera i zmiksować na jednolitą masę. Opcjonalnie kruche ciasto można zagnieść ręcznie.
Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto - można wcześniej je rozwałkować między dwoma warstwami papieru do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę chałwowo - orzechową:
  • 200 g chałwy orzechowej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 g orzechów - ja użyłam włoskich
  • 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie masy:

Wszystkie składniki umieścić w misy miksera i zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Następnie przełożyć do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Pogotować jeszcze ok 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.

Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać nożem wierzch.

Dekoracja wierzchu:
  •  80 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • garść posiekanych orzechów, do dekoracji.
Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, dodatkowo całość ozdobić czekoladą

 
 
 
Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki"

Smacznego!
Asia - świeżo upieczona mama Tosi!
 

6 komentarzy:

  1. smacznie wygląda uwielbiam wszystkie ciasta mniam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam mazurka ale na ten może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja uwielbiam mazurki, zwłaszcza te dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie i z pewnością bajecznie smakuje:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń