Pyszny mazurek. Osobiście za mazurkami nie przepadam, domownicy również, ale ten przypadł wszystkim do gustu.
Składniki na spód mazurka:
- 120 g zimnego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w misy miksera i zmiksować na jednolitą masę. Opcjonalnie kruche ciasto można zagnieść ręcznie.
Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto - można wcześniej je rozwałkować między dwoma warstwami papieru do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę chałwowo - orzechową:
- 200 g chałwy orzechowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g orzechów - ja użyłam włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misy miksera i zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Następnie przełożyć do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Pogotować jeszcze ok 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać nożem wierzch.
Dekoracja wierzchu:
- 80 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji.
Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki"
Smacznego!
Asia - świeżo upieczona mama Tosi!
Asia - świeżo upieczona mama Tosi!
smacznie wygląda uwielbiam wszystkie ciasta mniam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam mazurka ale na ten może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam mazurki, zwłaszcza te dobre;)
OdpowiedzUsuńYummy!!
OdpowiedzUsuńBest wishes, Carmen
Wygląda niezwykle apetycznie i z pewnością bajecznie smakuje:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuń