krokiety:
- 200 g suchej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
- masło
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, curry
Następnego dnia odcedzamy ją i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy 10 minut na dużym ogniu. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy kolejne 40 min.do miękkości.
Siekamy drobno cebulę. Na zimną patelnię nakładamy łyżkę masła, wsypujemy pokrojoną cebulę i na średnkej mocy palnika szklimy cebulę.
Czosnek siekamy.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz i wszystko blenderujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy ręką całość.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i kroimy na pół a następnire w plasterki.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy zaczną się zarumieniać dodajemy śmietanę, pieprz, sól i łyżeczkę curry. Mieszamy wszystko i dusimy przez 2 minuty.
Z masy fasolowej formujemy krokiety. o grubości ok. 1 cm.
Panierujemy je w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
Podajemy z sosem pieczarkowym.
Ja dodatkowo dołożyłam sałatkę z pora. Wszystkie smaki się doskonale równoważą i dają bardzo smaczne danie.
Smacznego
Bogna
wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń