22.04.2013

Oliwa z oliwek z papryczkami chili


 Podczas pobytu we Francji w jednej z pizzerii taka właśnie oliwa podawana była jako dodatek na tacce razem z solą i pieprzem. 
Po powrocie postanowiliśmy zrobić własną. 
Z papryczkami z własnego ogródka:)

Składniki:
  • kilka papryczek chili
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • świeże zioła - według uznania
Przygotowanie:

Butelkę należy starannie umyś i wysuszyć.To ważne, aby oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu.
Papryczki myjemy, sparzamy wrzątkiem, suszymy (my zawiesiliśmy w kuchni na kilka tygodni).
Papryczki wkładamy do przygotowanej butelki. Małe należy włożyć w całości, większe natomiast - pokroić na pół lub w paseczki, bez usuwania pestek, za ich sprawą bowiem oliwa jest finalnie ostra. Papryczki zalać należy zimną oliwą. 
Butelkę zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po ok. miesiącu oliwa powinna już nabrać pożądanego smaku. 
Można ją dość długo przechowywać - przynajmniej kilka miesięcy.
 

 

Asia

6 komentarzy:

  1. świetnie :) mam swoje papryczki tyle że wysuszone...nadadzą się? czy czekać na świeże?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja popieram w kuchni Nasz olej rzepakowy, który jest bardzo zdrowy i robię w ten sam sposób olej z papryczkami chili i z innymi ziołami również.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tą oliwą. Bedę musiała kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń