22.05.2013

Czekoladowy mus

Czekoladowy mus to przepyszny, bardzo łatwy i idealny na ciepłą pogodę deser!
Robiłam go dosłownie 10 minut. Nie potrzeba piec, wystarczy schłodzić w lodówce i co najważniejsze dla mnie -przepis jest bez jajek! Nie lubię przepisów na surowe jajka w kremie, nie mam do nich zaufania. Ten przepis jest w 100 procentach bezpieczny! Polecam z każdymi owocami, najlepsze takie zmrożone, jednak ze świeżymi czereśniami, morelami lub jagodami też będzie pyszny!
Składniki na 4 porcje (czwarta porcja została zjedzona od razu przez pasibrzucha, gdy się odwróciłam, dlatego do zdjęcia zostały mi 3:))
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • mrożone owoce
Czekoladę kruszymy w kosteczki do rondelka.
W większym garnku zagotowujemy wodę  i zanurzamy do połowy  rondelek z czekoladą (robimy kąpiel wodną) . Uważamy, by dno rondelka było zanurzone w gotującej się wodzie, ale nie on cały, by woda nie nalała się do środka.
Mieszamy czekoladę do rozpuszczenia się i lekko przestudzamy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z maluteńką szczyptę soli.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną czekoladę.
Masa powinna mieć konsystencję sztywnej.
Rozkładamy masę na szklaneczki, ozdabiamy mrożonymi wiśniami lub innymi owocami
Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce ok 10 min. (U mnie jedna porcja została zjedzona od razu z wielkim apetytem, więc w sumie od razu też deser pasuje przepysznie:))
Smacznego
Bogna

5 komentarzy:

  1. tez nie mam przekonania do surowego jajka, a mus wyglada smakowicie,musze sprobowac ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam raz jeszcze zatem przepis, jest bardzo prosty do wykonania, a zarazem przepyszny:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz biegnę po śmietanę!!
    (też boję się przepisów z surowym jajkiem)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam czekoladowe desery!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń