29.05.2013

Pieczony na grillu camembert

Pieczony na grillu camembert to wprost wyśmienita przekąska lub dodatek do dania głównego.  Przepis i wykonanie jest bardzo proste, 
a smak wyśmienicie kremowego farszu niepowtarzalny...
Do tego chrupiąca skorupka... 
Mmmmm...
U nas dwa camemberty zaserwowałam jako przystawka do dania głównego. I tak dwa krążki przypadły na cztery osoby - dla każdego po pół, gdyż taka porcja i tak jest w sam raz sycąca.

Składniki (na 4 osoby):
  • 2 camemberty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska, niepełna łyżeczka tymianku
  • 1 płaska, niepełna łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu
Przyprawy mieszamy z oliwą.
Ser oblewamy marynatą i odstawiamy na pół godziny.
Zamarynowany ser kładziemy na tackę na grilla i pieczemy przewracając delikatnie (szpatułką tak, by go nie przedziurawić), aż do zarumienienia się skórki z obu stron.
Podajemy gorący.
Doskonale pasuje do niego żurawina lub pieczone mięso z grilla.
Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. nigdy takiego nie jadłam ale czuję że by mi smakował wyśmienicie!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis bardzo prosty, więc zachęcam, a przecież przed nami długi weekend i grilla może uda się rozstawić :) Taki camembert jest aksamitny w smaku i bardzo smaczny:)
      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  2. uwielbiam ten ser w każdej postaci, wygląda przeapetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, lubię camembert w każdej postaci, a z reguły robię w folii w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń