Kto pokusi się o zrobienie tej sałatki raz - będzie
niewolnikiem jej smaku już zawsze...
Składniki:
- 2 świeże brokuły
- 40 dag boczku wędzonego parzonego
- 1/2 niewielkiej cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 8 łyżek majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (można pominąć)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucić przygotowane wcześniej (umyte i poodcinane od głąba) różyczki brokułów.
Zblanszować (pogotować jedynie 1-2 minuty, aby nie były miękkie).
Odcedzić na durszlaku, a następnie wrzucić do garnka z przygotowaną uprzednio zimną wodą w celu bardzo szybkiego schłodzenia. Po takim zabiegu brokuła pozostanie w soczyście zielonym kolorze.
Boczek i cebulkę pokroić w kostkę - cebulkę bardzo drobno.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażyć boczek, a pod koniec jego smażenia gdy będzie zaczynał być rumiany dołożyć cebulkę.
Po kilku minutach, gdy i cebulka i boczek zmienią kolor na rumiany odlać wszystko do miski i poczekać kilka minut, aż trochę ostygną.
Następnie powoli (aby się nie zważył) dołożyć majonez i jogurt.
Na koniec wymieszać z brokułami i przystroić pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki. Całość posypać pieprzem z młynka.
Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucić przygotowane wcześniej (umyte i poodcinane od głąba) różyczki brokułów.
Zblanszować (pogotować jedynie 1-2 minuty, aby nie były miękkie).
Odcedzić na durszlaku, a następnie wrzucić do garnka z przygotowaną uprzednio zimną wodą w celu bardzo szybkiego schłodzenia. Po takim zabiegu brokuła pozostanie w soczyście zielonym kolorze.
Boczek i cebulkę pokroić w kostkę - cebulkę bardzo drobno.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażyć boczek, a pod koniec jego smażenia gdy będzie zaczynał być rumiany dołożyć cebulkę.
Po kilku minutach, gdy i cebulka i boczek zmienią kolor na rumiany odlać wszystko do miski i poczekać kilka minut, aż trochę ostygną.
Następnie powoli (aby się nie zważył) dołożyć majonez i jogurt.
Na koniec wymieszać z brokułami i przystroić pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki. Całość posypać pieprzem z młynka.
Sałatka smakuje obłędnie, dlatego polecam gorąco!
Asia
smacznie tutaj :)
OdpowiedzUsuń