18.07.2013

Chłodnik ogórkowy z miętą

Orzeźwiający chłodnik ogórkowo miętowy to propozycja wprost doskonała na lato!
 
Składniki:
  • ok. 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże jogurty naturalne (ok. 800 g)
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce.
Listki mięty umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Jogurt naturalny przełożyć do naczynia, dodać do niego starte ogórki i miętę.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki.
Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Najlepiej przygotować chłodnik dzień przed podaniem, delikatne miętowe orzeźwienie jest wtedy bardziej wyczuwalne.
Smacznego!
gościnnie Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz