15.07.2013

Jagodzianki

Jagodzianki nieodzownie kojarzą się z latem!
U nas w domu Krzysiek je wprost uwielbia, ja zresztą też:)
Dzisiaj prezentuję Wam przepis , który odkryłam w tym roku. Jest bardzo prosty i co najważniejsze - ciasto drożdżowe z niego jest przepyszne - sprężyste i długo zachowuje świeżość!
Ja wyrabiam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Program do wyrobu pizzy nadaje się wprost idealnie! Ugniata ciasto ok. 25 min i 45 min ciasto wyrasta. Dalej lepię już jagodzianki. Dlatego przepis szczególnie polecam osobom posiadającym maszyny do chleba. 

Składniki na 16 jagodzianek:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 7 g (1,5 łyżeczki) suchych drożdży
Nadzienie jagodowe:
  • 300 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i odstawiamy.
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Wlewamy mleko, dodajemy roztrzepane jajko i całość wyrabiamy. Dodajemy olej, i cukier. Wyrabiamy miękkie, plastyczne ciasto. Możemy spokojnie posiłkować się mikserem o dużej mocy.
Zostawiamy na ok. 1 godzinę 15 min ciasto do wyrośnięcia.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie w kolejności najpierw płynne, potem suche i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrobu pizzy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części (każda część to ok. 60 g.).
Formujemy w ręku kulki i odkładamy na wyłażoną blaszkę papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 15 min. do napuszenia się.
Następnie robimy z każdej kulki placuszek (najlepiej dłońmi) i na środku nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego.
Zlepiamy dokładnie placek i kładziemy go zlepieniem w dół. Delikatnie rolujemy kilka razy po blacie stołu by nadać im lekko owalny kształt.
Gotowe odkładamy na wyłażoną blaszkę papierem do pieczenia.  Zostawiamy na 45 min. przykryte ścierczką.
Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 220 st. przez około 15 min.
Studzimy na kratce.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Bogna

2 komentarze:

  1. ale mi zrobiłaś smaka!!! jagodzianki już dawno za mną chodzą ;) biegne po jagody i wcielam w życie Twoj przepis ;)


    pozdrawiamy :))
    annaslaweta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna jest wasza strona, dodałam ją do mojego bloga...tyle kulinarnych inspiro;)

    OdpowiedzUsuń