Ostatnio zabraliśmy na działkę moją przyjaciółkę Martę, która przywiozła ze sobą przepyszny przepis na podudzia/bioderka kurczaka z grilla. Absolutnie przepyszny! Wszyscy konsumenci dania byli wprost zachwyceni. A najbardziej
smakowało Krzyśkowi: ) Zachwycony dokonaniami kulinarnymi stwierdził, że
będziemy Martę wozić ze sobą kiedy tylko się da na działkę:)
Oby Marcie się chciało:)
W jednym z popularniejszych dyskontów pojawiły się ostatnio podudzia wyluzowane - czyli wyjęte zostały z mięsa kości nie naruszając jego struktury ani formy. To sztuka bardzo zaawansowanej gospodyni, my na razie jeszcze nie pojęłyśmy tej techniki dlatego kupujemy takie:)
Przepis wspaniale współgra z podudziami bez kości, ale śmiało można je także robić ze standardowymi podudziami czy nawet ćwiartkami kurczaka.
- 10 szt. Podudzi/bioderek kurczaka (najlepiej bez kości - wyluzowane)
- 1 cytryna
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.
Do miseczki wlewamy oliwę, sól, pieprz, tymianek, skórkę z cytryny, sok z cytryny i czosnek. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej marynaty.
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Kurczaka obtaczamy w marynacie i wkładamy do dużego naczynia.
Odstawiamy na min. 1 godzinę, tak by mięso przeszło marynatą.
Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu na średnim poziomie ok. 15 minut. obracając mięso tylko raz, mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Smacznego!
Marta i Bogna
Bardzo lubie takie podudzia z kurczaka w sosie słodko kwasnym.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę apetycznie ;D
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście jest przepyszne! Polecam :)
UsuńBogna