10.07.2013

Tarta z owocami

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej (można użyć 250 gr mąki pszennej jedynie)
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 gr serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
Składniki owocowe:
  • truskawki, borówki, maliny itp.
  • 2 łyżki galaretki
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść je ręka aż do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć na przygotowaną formę do tarty (w zależności od rodzaju formy można ją wcześniej posmarować tłuszczem, żeby ciasto nie przywarło).
Ciasto podziurkować widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 20-25 min, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Śmietanę przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny lub ocet winny, a następnie ubić mikserem. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 
Do ubitej masy śmietanowej dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką. 
Masę przełożyć na wystudzone ciasto.
Owoce umyć i pokroić w plasterki. 
Galaretkę rozpuscic w gorącej wodzie i wystudzić. 
Owoce ułożyć na kremie i delikatnie posmarować galaretka. 
Tarte należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzoną.
Smacznego
gościnnie Paulina

3 komentarze:

  1. Tartę z owocami robiłam raz i była to klapa. Przede wszystkim krem mi się zważył - robiłam właśnie z serka mascaropne i śmietany :(
    Ale na pewno spróbuję jeszcze raz - może tym razem się uda. Skorzystam z Waszego przepisu :)
    Na ile wcześniej należy zrobić tartę aby ciasto nie było za twarde? Dzień chyba wystarczy?
    Robiąc poprzednią tartę, krem wyłożyłam jakieś 6 godzin przed podaniem ciasta i tarta bardzo się kruszyła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak robię krem z mascaropone to zawsze jest klapa. Na pewno coś nie tak robię.
    Pozdrawiam
    Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tartę zwykle piekę tuż przed nałożeniem składników, ciasto może się trochę kruszyć.
    Do masy śmietanowej zawsze używam śmietanki 30% firmy Zott, serek mascarpone dowolny.

    Tartę najlepiej zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki - masa śmietanowa stężeje, a ciasto trochę nią nasiąknie.

    OdpowiedzUsuń