7.07.2013

Truskawkowa zupa owocowa


W czasach mojego dzieciństwa zupa owocowa na obiad była czymś niezwykle popularnym, bardzo często mama przygotowała ją w naszym domu, dlatego też makaron niteczki w towarzystwie ugotowanych owoców i powiedzmy sobie wprost: kompotu przywołuje na myśl najmilsze wspomnienia:) 
Chciałabym przekonać do takiej zupki Szymka, na chwilę obecną jednak makaron to raczej z pomidorową, a owoce osobno na deser:)
Poczekam, kiedyś na pewno zmieni zdanie:):)

Składniki:
  • 1 kg owoców - ja użyłam truskawek, mogą być maliny, jagody, wiśnie, porzeczki (...)
  • Kilka listków stewii (można użyć zwykłego cukru)
  • 2 l wody
  • opakowanie makaronu typu "nitki"
Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i oczyścić z szypułek/pestek.
Zagotować w wodzie, dodać listki stewii lub cukier.
Dodatkowo można w 1/2 szklanki wody wymieszać pół torebki kisielu i wlać do gotującego się kompotu. Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut.
Makaron ponakładać do talerzy i zalać powstałą zupą.


Smacznego! 
Asia

4 komentarze:

  1. Lubie bardzo zupe owocowa u mnie najlepiej lubia z wiśniami

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet o takiej nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. milion lat nie jadłam a lubię bardzo :) wiśniową szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam taką niedawno, pychotka, kojarzy mi się z latem i dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń