16.09.2013

Pieczony indyk na kanapkę

Pieczony indyk to doskonała wędlina! 
Przepyszna, zdrowa,bez konserwantów a przede wszystkim bardzo łatwa w przygotowaniu.
Ja z Krzyśkiem go uwielbiamy!
Polecam, jak spróbujecie to będziecie na pewno wracać do tego przepisu.

Składniki:
  • 2 kg piersi indyka
 Marynata:
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
Pierś indyka myjemy i osuszamy.
W kubeczku mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Indyka układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Wkładamy indyka w naczynia żaroodpornym do piekarnika i pieczemy 65 min, przekładając go po pół godzinie.
Pozostawiamy w piekarniku na 15 min, by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu indyka zlewamy sos.
Połowa indyka będzie służyć nam jako wędlina, a drugą połowę kroimy w grube plastry i zalewamy sosem, będzie z tego doskonały obiad.
Smacznego
Bogna

5 komentarzy:

  1. Ale jestem głodna. Nigdy jeszcze nie robiłam indyka i chyba w najbliższym czasie zrobię, bo teraz tak trudno o dobrą , gotową wędline.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Jola z "żyjąc z pasją".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, ja zdecydowanie właśnie miałam problem z dobrą, wartościową wędliną, która nie jest "obślizgła" po dwóch dniach. Stąd ten przepis. Wędlina zdrowa, smaczna i aromatyczna.

      Pozdrawiam serdecznie
      Bogna

      Usuń
  2. ciekawe czy tak pysznie smakuje jak wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje przepysznie! U mnie cała rodzinka uwielbia, dlatego polecam:)

      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  3. Super wygląda i zapewne też tak smakuje :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń