Wpadł mi ostatnio super przepis na batoniki muesli. Troch nad nim popracowałam i stworzyłam swój własny.
Jak dotąd jadłam ciasteczka muesli, które bardzo lubię. Tym razem zdecydowałam się na batoniki. Przede wszystkim podoba mi się w nich że się nie obsypują. Są ścisłej konsystencji i smakują zarówno tym starszym jak i młodszym łakomczuchom:) Są słodkie i zdrowe:)
Zróbcie sami, na pewno przypadną Wam do gustu!
Składniki:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 60 g otrębów owsianych
- 90 g wiórków kokosowych
- 125 g orzechów laskowych
- 50 g siemienia lnianego
- 20 g maku
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do miski wylewamy skondensowane mleko i wsypujemy wszystkie składniki.
Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Uklepujemy tak,by całość była równa.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 130 st.
Pieczemy 50 min.
Wyjmujemy i studzimy.
Całość kroimy na podłużne batoniki.
Smacznego
Bogna
o mało monitora nie polizałam....:D
OdpowiedzUsuńWspaniałe:) uwielbiam takie i mój synek również:)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś znalazłam fajny przepis ale bardzo się kruszyły.
Te batoniki dzięki mleku się właśnie nie kruszą. Też próbowałam wcześniej innych przepisów m.in. z jajkiem, ale ten jest zdecydowanie najsmaczniejszy i najlepszy!
UsuńPozdrawiam
Bogna