07.10.2013

Batoniki museli

Wpadł mi ostatnio super przepis na batoniki muesli. Troch nad nim popracowałam i stworzyłam swój własny.
Jak dotąd jadłam ciasteczka muesli, które bardzo lubię. Tym razem zdecydowałam się na batoniki. Przede wszystkim podoba mi się  w nich że się nie obsypują. Są ścisłej konsystencji i smakują zarówno tym starszym jak i młodszym łakomczuchom:) Są słodkie i zdrowe:)
Zróbcie sami, na pewno przypadną Wam do gustu!

Składniki:
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 60 g otrębów owsianych
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 125 g orzechów laskowych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g maku
  •  puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do miski wylewamy skondensowane mleko i wsypujemy wszystkie składniki.
Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepujemy tak,by całość była równa.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 130 st.
Pieczemy 50 min.
Wyjmujemy i studzimy.
Całość kroimy na podłużne batoniki.
Smacznego
Bogna

3 komentarze:

  1. Wspaniałe:) uwielbiam takie i mój synek również:)
    Też kiedyś znalazłam fajny przepis ale bardzo się kruszyły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te batoniki dzięki mleku się właśnie nie kruszą. Też próbowałam wcześniej innych przepisów m.in. z jajkiem, ale ten jest zdecydowanie najsmaczniejszy i najlepszy!

      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń