Uwielbiam grzyby.
Organizować wypady na grzyby.
Spacerować w poszukiwaniu grzybów.
Znajdować grzyby.
Czyścić grzyby.
Przygotowywać z nich potrawy.
I ostatecznie jeść:)
Duża część tegorocznych grzybów trafiła do zamrażarki i na suszone wianuszki, z kurek zrobiliśmy nasz ulubiony sos.
Klasyka w najlepszym wydaniu:)
Składniki oraz sposób wykonania placków zamieszczony został tutaj: PLACKI ZIEMNIACZANE
Składniki na sos kurkowy:
• 300-500 g kurek
• 2 ząbki czosnku
• kilka łyżek masła (4 - 7)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 50 ml białego wina
• 80 ml śmietanki kremowej 30%
• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
• kilkanaście kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek, a po minucie wlać wino. Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Nie mogłam się powstrzymać przed zamieszczeniem kilku fotek z tegorocznych zbiorów:)
Pozdrawiam - ASIA :)
mniam uwielbiam placki ziemniaczane,a grzyby jeszcze bardziej.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie,aż ślinka cieknie :)
Zbiory imponujące :)
Super przepis! Idealne połączenie pysznych składników!
OdpowiedzUsuń