07.11.2013

Duszony jarmuż ze spagetti
pyszne danie na piątek

 
Jarmuż to chyba najbardziej nie doceniane warzywo jakie znam. Kiedyś była moda i sadzono jarmuż jako roślinę ozdobną w ogródkach, bo doskonale radzi sobie z mrozem. Jednak dopiero niedawno ponownie odkryto to warzywo, jako bogate w witaminy i doskonałe w smaku.
Ja swój jarmuż dostałam od teściowej, która wyhodowała go dla mnie w swoim ogródku:) Ale rozglądając się po półkach supermarketu zauważyłam, ze jest on dostępny w dużych sieciach.
Jarmuż podobnie jak brukselka jest najsmaczniejszy dopiero, gdy zostanie przemrożony,. Dlatego sezon na to warzywo dopiero się zaczyna. Kiedy wszystkie inne się kończą, to jest dopiero najlepsze!
Zachęcam Was do spróbowania. Ja przygotowałam jako danie na piątek - bezmięsne. Smaczne i bardzo sycące. Polecam!:)

Składniki (na 2-3 porcje):
  • Duży bukiet jarmużu (jarmuż podobnie jak szpinak, kurczy się podczas obróbki termicznej)
  • papryka
  • ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Czosnek obieramy, zgniatamy i siekamy w drobną kosteczkę.
Cebulę i papryki obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy i wycinamy z niego łodygi. Do gotowania używamy tylko miękkich kawałków liści.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy paprykę i dusimy do miękkości.
Następnie dodajemy pokrojone listki jarmużu i dusimy aż jarmuż zmięknie.
Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.
Smacznego
Bogna

2 komentarze:

  1. I jest pyszny:) Teraz zaobserowwałam duża moda następuje na jarmuż, dlatego jest coraz bardziej popularny w sprzedaży. To dobrze, bo jest na prawdę kopalnią witamin:) I do tego smaczny:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń