5.11.2013

Kaszka manna na mleku kozim z dodatkiem jabłek i bananów


Tosia, tak samo jak i jej brat nie jedzą gotowych kaszek, do których wystarczy dodać jedynie wody lub mm. Gotuję im codziennie rano różne kaszki: manną, kukurydzianą, płatki jaglane, owsiane, jęczmienne (...). Tosia oczywiście z racji stopniowego rozszerzania diety może sobie na tą chwilę pozwolić jedynie na manną, kukurydzianą albo płatki ryżowe. Gotuję je na ekologicznym mleku kozim i dodaję różne owoce:) 

Składniki (na 2 posiłki: śniadanie i kolację):
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki mleka koziego
  • 2 pełne łyżki kaszy manny (kukurydzianej, ryżowej, płatków)
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 banana
Przygotowanie:

Do garnuszka wlewam mleko i wodę. Jeżeli jest to mleko z kartonika zakupione w sklepie - daję wówczas tylko mleko nie dodając już wody. Mleko prosto od kozy natomiast jest zbyt tłuste - dlatego wymaga rozcieńczenia. Wsypuję kaszę i gotuję na wolnym ogniu kilka minut cały czas mieszając.
Kiedy kasza/płatki są już odpowiednio rozklejone dodaję pokrojone uprzednio w niewielkie kawałki owoce i gotuję jeszcze chwilę, aż zmiękną.
Całość miksuję i przekładam do 2 miseczek z przeznaczenie: śniadanie i kolacja:)
 

Tosia rozpoczynająca posiłek...


... i wiele minut później;)


Pozdrawiamy - Asia i Totka

1 komentarz:

  1. Ja polecam kaszki na bazie mleka koziego Caprima. W 4 wariantach do wyboru. Bez GMO, maltodekstryny i oleju palmowego. Córka je uwielbia mimo, że w smaku wcale nie są słodkie. Nie powodują zaparć.

    OdpowiedzUsuń