13.11.2013

Jajka faszerowane z pieczarkami i cebulką


Składniki:
  • 10 jajek
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zalać zimną wodą.
Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc.
Po ok. 10 minutach wyjąć, osuszyć i obrać, po czym oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wrzucić do małej miseczki, będą one potrzebne do farszu.
Farsz: pieczarki obrać i szybko umyć, aby nie nasiąkły wodą, a następnie bardzo drobno pokroić albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić (tak samo drobno jak pieczarki).
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklić delikatnie cebulę, dodać pieczarki i delikatnie doprowadzić do odparowania płynu. Doprawić pieprzem i solą do smaku i zdjąć z ognia, po czym wystudzić.
Odłożone uprzednio żółtka należy delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszać z żółtkiem i łyżką majonezu, doprawić solą i pieprzem - w razie konieczności.
Każde jajko należy nafaszerować jak na poniższych zdjęciach.
Przed samym podaniem udekorować majonezem wyciskanym ze szprycy lub warzywami.


Smacznego - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz