Składniki:
- 10 jajek
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz - do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zalać zimną wodą.
Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc.
Po ok. 10 minutach wyjąć, osuszyć i obrać, po czym oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wrzucić do małej miseczki, będą one potrzebne do farszu.
Farsz: pieczarki obrać i szybko umyć, aby nie nasiąkły wodą, a następnie bardzo drobno pokroić albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić (tak samo drobno jak pieczarki).
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklić delikatnie cebulę, dodać pieczarki i delikatnie doprowadzić do odparowania płynu. Doprawić pieprzem i solą do smaku i zdjąć z ognia, po czym wystudzić.
Odłożone uprzednio żółtka należy delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszać z żółtkiem i łyżką majonezu, doprawić solą i pieprzem - w razie konieczności.
Każde jajko należy nafaszerować jak na poniższych zdjęciach.
Przed samym podaniem udekorować majonezem wyciskanym ze szprycy lub warzywami.
Smacznego - Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz