18.11.2013

Pieczony w sezamie łosoś

Przepis jest dość oryginalny, ale wprost przepyszny!
My z mężem uwielbiamy takiego łososia i jak tylko uda się kupić, świeży i ładny kawałek od razu wiem jak go przyrządzę:)
Zazwyczaj podaję go z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli.

Składniki (na 2 porcje):
  • Duży kawałek filetu z łososia
  • duża garść sezamu
  • szczypta soli, pieprzu, rozmarynu, tymianku
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dwie porcje.
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wsypujemy sezam na talerz i obtaczamy dokładnie w nim łososia.
Na suchej i rozgrzanej patelni układamy łososia i smażymy z obu stron kilka minut. Tak by przyrumienić sezam, który nada rybie doskonałego aromatu.
Wstawiamy na patelni do nagrzanego do 175 st. piekarnika na 10 min.
Podajemy na ciepło najlepiej z pieczonymi ziemniakami i rukolą.
Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. Ps. Też uwielbiamy (całą trójką!) łososia! Nie ma lepszej ryby!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja uwielbiam:) a w takiej wersji jest na prawdę przepyszny:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń