Skladniki:
- 2 cebule
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
- 4 pomidory
- 1 duża cukinia (można użyć także kabaczka)
- 30 - 40 dag pieczarek
- 50 dag parówek
- Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- przyprawy: sol, pieprz, papryka w proszku ostra, zioła prowansalskie lub inne - do smaku
- Oliwa z oliwek - do smażenia
Przygotowanie:
Poszczególne warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę (pomidory i cukinia po obraniu ze skórki, na załączonych zdjęciach skórka z cukinii nie została zdjęta i była zbyt mocno wyczuwalna, dlatego lepiej ją usunąć).
Do garnka wlać niewielka ilość oliwy, podgrzać i
wrzucić cebule oraz czosnek. Gdy cebulka się zeszkli dodać
papryke i pomidorki.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do osobnego niewielkiego garnka z łyżką
masła i odrobiną soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wody. Dusimy do miękkości i odparowania wody.
Gdy papryka będzie na wpół miękka wrzucić cukinię i dusić dalej.
Gdy warzywa zmiękną dodać pieczarki i parówki.
Przyprawić koncentratem pomidorowym,
solą, pieprzem lub innymi przyprawami - do smaku.
My najchętniej jemy z pieczywem, nie mniej jednak można podać z ryżem czy ziemniakami.
Smacznego - ASIA
Leczo to jedno z moich najlepszych dań :-) Wygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń