01.12.2013

Prosty, domowy przepis na lasagne

Przepisów na lasagne jest pewnie tyle samo co na musakę.
To danie uniwersalne, w swoich składnikach zawiera niezłomnie mięso mielone, makaron lasagne, ser i sos pomidorowy, reszta to nasz pomysł i dopasowanie smakowe.
Przestawiam Wam moją wersję na lasagne.
Przepis sprawdzony i bardzo łatwy. Lubię do niego wracać, gdy nie mam pomysłu na obiad i mało czasu na przygotowania. Danie wychodzi smaczne i dość tanie :)
Składniki:
  • opakowanie makaronu lazanii
  • opakowanie fety (ok. 250 g)
  • 2 kulki mozzarelli (po 125 g)
  • słoik suszonych pomidorów
  • oliwa do posmarowania formy
Sos:
  • 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny, jednak może być także wieprzowo-wołowe)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
Mięso mielone mieszamy z przyprawami.
Kroimy w drobną kostkę cebulę.
Obieramy czosnek, zgniatamy go i kroimy drobniutko.
Obieramy marchewkę, kroimy w drobną kostkę.
Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy marchewkę, cebulę, i czosnek. Podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i smażymy do ścięcia się mięsa.
Dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy i dusimy ok. 15 min.

Dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego smarujemy lekko oliwą przy pomocy kuchennego pędzelka.
Na spód dajemy 3-4 łyżki sosu równomiernie go rozprowadzając.
Układamy surowe płaty makaronu.
Kruszymy fetę, dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i przykrywamy całość sosem.
Następnie układamy surowe plastry makaronu i powtarzamy czynność.
Na koniec zostawiamy warstwę sosu.
Przykrywamy formę folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok 40 min.
Zdejmujemy formę i pieczemy kolejne 10 min.
Po upływie czasu na wierzch układamy pokrojone cienko plastry mozarelli i zapiekamy całość jeszcze ok 10 min.
Podajemy danie ciepłe.
Doskonale sprawdza się także jako lunch do pracy na następny dzień.
Smacznego
Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz