Zamiast szynki czy pasztetu na kanapki.
Smaczna alternatywa:)
Składnik podstawowy:
- 1,5 kg surowego boczku bez skóry
- 4 przetarte ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryka
- 1/2 łyżki majeranku
- nici wędliniarskie (do związania boczku)
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kolejna czynnością jest przygotowanie marynaty: tym celu należy wymieszać wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią boczek.
W następnej kolejności musimy odczekać - najlepiej ok 2 dni aż mięso dokładnie przejdzie marynatą.
Mięso po wyjęciu z marynaty należy osuszyć papierowym ręcznikiem i zwinąć w ciasny rulon i związać bawełnianym sznurkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180*C i piec metodą pośrednią do momentu uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 72-75*C (około półtorej godziny).
Smacznego
Asia
O matulu jak ja lubię takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń