Babka bananowo-orzechowa to idealne ciasto na zimę.
Delikatny smak banana i orzechów doskonale współgra. Przepis jest na prawdę prosty, można wszystko wymieszać za pomocą widelca i łyżki. Na zimowe dni - wyśmienita przekąska.
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
3 duże dojrzałe banany
1/3 szkl. oleju lub roztopionego masła
1 jajko
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szkl. posiekanych orzechów (wg, uznania - włoskich lub laskowych)
Banany rozgniatamy w misce widelcem.
Dodajemy tłuszcz, cukier i roztrzepane jajko.
Wszystko razem mieszamy.
Przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną.
Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.
Pieczemy 60 min.
Smacznego
Bogna
Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńps. w tytule mała literówka ;)
Dziękuję za uwagę, ach te literówki!:)
UsuńCiasto pycha i polecam szczególnie na zimowe podwieczorki, z mleczkiem pycha:)
Pozdrawiam
Bogna
mmm i z mleczkiem ją zjeść:)
OdpowiedzUsuńmm :) pychotka
OdpowiedzUsuń