05.02.2014

Babka bananowo-orzechowa

Babka bananowo-orzechowa to idealne ciasto na zimę. 
Delikatny smak banana i orzechów doskonale współgra. Przepis jest na prawdę prosty, można wszystko wymieszać za pomocą widelca i łyżki. Na zimowe dni - wyśmienita przekąska.

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
3 duże dojrzałe banany
1/3 szkl. oleju lub roztopionego masła
1 jajko
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szkl. posiekanych orzechów (wg, uznania - włoskich lub laskowych)

Banany rozgniatamy w misce widelcem. 
Dodajemy tłuszcz, cukier i roztrzepane jajko.
Wszystko razem mieszamy.
Przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną.
Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. 
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. 
Pieczemy 60 min. 

Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie.
    ps. w tytule mała literówka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, ach te literówki!:)

      Ciasto pycha i polecam szczególnie na zimowe podwieczorki, z mleczkiem pycha:)

      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń