6.01.2014

Pieczone buraki


Uwielbiam buraki!
Są zdrowe, lekko słodkie i maja właściwości ułatwiające przemianę materii.
Teraz jest sezon, więc są one najlepsze - soczyste i jędrne.
Jak je przyrządzam najczęściej?
Mi najbardziej smakują w wersji pieczonej. To bardzo prosty przepis, a daje wyśmienite warzywo do obiadu. Na obiad dla dorosłych kroję buraki w dużą kostkę, dla dzieci małą. Sami spróbujcie, pycha!
A przede wszystkim metoda na przyrządzenie buraków znacznie szybciej niż ich gotowanie.
Składniki:
  • Buraki
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta majeranku, sól i pieprz
Buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Układamy w formie do pieczenia, dodajemy dużą szczyptę majeranku, soli i pieprzu.

Polewamy lekko oliwą z oliwy.
Wszystko razem mieszamy.
Formę do pieczenia nakrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 30 min.
Lekko przestudzone i podajemy z głównym daniem :)
Smacznego
Bogna

2 komentarze: