12.01.2014

Pieczony schab ze śliwką



Lubimy taki schabik:)

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g śliwek suszonych kalifornijskich
  • marynata: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, odrobina vegeta, listek laurowy, wyciśnięte 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Schab opłukać, osuszyć i usunąć błony.
Natrzeć dokładnie w/w przyprawami; ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór, i upchać do niego śliwki. My również razem ze śliwkami wtłaczamy do otworu przyprawy, aby całość była bardziej aromatyczna. Następnie związać mocnym sznurkiem ścisło mięso wszerz i wzdłuż aby zawartość nie wypłynęła na zewnątrz.
Przykryć i odstawić na dobę do lodówki (najkrócej na noc).
Następnego dnia upiec w temperaturze ok 180 stopni bez przykrycia. Czas pieczenia 1 - 1,5 godz. w zależności od grubości mięsa.


Życzymy smacznego,
Asia with team;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz