Pieczona kaczka z dodatkiem jabłek to ostatni absolutny hit naszej domowej kuchni.
Kaczka jest zdrowym mięsem, zalicza się do dzikiego drobiu. Ma dosyć dużo tłuszczu, dlatego najzdrowiej jest ją piec, wtedy mięso jest delikatne, a tłuszcz się wytopi.
Polecam przepis, jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi a efekt wręcz przepyszny!
- Kaczka ok 2-2,5 kg (świeża)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki suszonego estragonu
- 2,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dość duże dojrzałe jabłka
W duży garnek nalewamy zimnej wody i mieszamy z czubatą łyżką soli.
Wkładamy kaczkę na godzinę do wody. Po pół godziny przekładamy na drugą stronę.
Kaczkę wyjmujemy po godzinie z wody.
Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, pieprzu, suszonego estragonu i majeranku mieszamy z oliwą.
Powstałą pastą nacieramy kaczkę.
Możemy odstawić ją do lodówki na 1-2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st, na program góra i dół.
Jabłka myjemy, kroimy na 4 części. Wykrawamy ogryzki.
Do kaczki wkładamy 3 części jabłka, na dół dużego żaroodpornego naczynia układamy resztę jabłek.
Na wierzch układamy kaczkę piersiami do góry. (Ja piekę kaczkę w dużym stalowym garnku, gdyż nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego)
Pieczemy 30 min w temp. 230 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni w programie góra dół i pieczemy jeszcze 2 godziny 20 min. Po 1 godz. i 10 minutach przekładamy kaczkę na drugą stronę.
Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 10 min.
Podajemy gorącą po upieczeniu.,
U nas najbardziej smakuje w domu z ryżem i gotowanym zielonym groszkiem.
Do kaczki doskonale pasuje również żurawina.
Smacznego
Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz