16.03.2014

Sprawdzony przepis na PIZZĘ! Pizza doskonała:)





Nasza ulubiona. Jemy wspólnie - nawet Tosia dopomina się o ranty:)
Sprawdziliśmy wiele przepisów, żaden jednak do tej pory nie był godzien polecenia, a tym samym publikacji na blogu. Ten polecamy z czystym sumieniem:)
A dodatkowo: ciasto można mrozić, zazwyczaj więc ciasta robimy więcej, a później tylko wyjmujemy z zamrażarki:)
PYYYYCHAAAA!

Składniki na zaczyn:
  • 20 g drożdży prawdziwych(nie instant)
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Niewielka ilość ciepłej wody
Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy cukier, mieszamy (ja mieszam ręką rozdrabniając delikatnie drożdże, a następnie mąkę. Dolewamy wodę ( woda nie może być za gorącej, żeby nie zabić drożdży). Mieszamy aby wszystko do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na niedługi czas (ok. 15 min).

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Składniki umieszczamy w dużej misce (mąkę i sól przesiać przez sitko). 
Na tak przygotowany kopczyk wylewamy rozczyn z drożdżami.
Ugniatamy ciasto, dosypując maki lub dolewając ciepłej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko kleić się do dłoni przy ugniataniu. Ugniatamy je około 7 minut, nie krócej. Wyrobione posypujemy odrobina maki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce i przykrywamy ściereczką.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przyprawy Kamisa: Pizza po sycylijsku (bardzo polecam, zazwyczaj nie używamy gotowych mieszanek, ale przy sosie do pizzy robimy wyjątek, sos ma niesamowity smak!)
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
Przepis na sos biały Tzatziki: TU

Pozostałe dodatki:
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g innego sera żółtego (jeśli mam to zazwyczaj używam chedara)
  • Pozostałe składniki wg uznania. My dodajemy zazwyczaj cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w bardzo cienkie plasterki, odrobinę rozdrobnionego sera pleśniowego, salami lub szynkę w plasterki oraz pomidora na wierzch.
Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je tak, aby przybrało rozmiar blaszki, na którą rozwałkowane ciasto przekładamy. 
Na ciasto (w tym także na brzegi) rozsmarowujemy łyżką sos pomidorowy.
Następnie rozsypujemy starte uprzednio sery (błędem jest uprzednie rozłożenie dodatków, a następnie zasypanie tego serem, wówczas dodatki będą się pod serem dusić, a nie o to przecież chodzi;)).

Można zostawić niewielką ilość sera mozzarella na sam wierzch.
Na ser rozkładamy pozostałe składniki. Całość można odrobinę posolić.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni (nie używam do pieczenia funkcji termoobiegu) i wkładam pizzę na sam dół, żeby nie spaliła się w wierzchu pozostając surowa od spodu).
Pieczemy ok 15 minut, najlepiej jednak obserwować pizzę i przed wyjęciem sprawdzić, czy nie jest surowa od spodu.
Podawać z sosem, którego użyliśmy do przygotowania pizzy oraz sosem tzatziki.
Serdecznie polecamy!!!

Asia with pizza team;)

3 komentarze:

  1. Super. Wypróbuję ten przepis. Moje dzieci uwielbiają pizzę, szczególnie tą , którą ja robię w domu... - tak mówią ;-) .
    Pozdrawiam wiosennie.
    Jola z bloga "żyjąc z pasją".

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytania...
    1. Na jak długo odstawiasz wyrobione ciasto?
    2. Piekarnik ustawiasz na pieczenie tylko od góry?
    3. Jakiej średnicy pizza wychodzi z podanej ilości składników?
    4. Na zdjęciu widzę, że ciasto jest cienkie, a czy jeśli lubię grubsze, to czy uda się i będzie miękkie?
    Właśnie przymierzam się do zrobienia pizzy z Twojego przepisu i potrzebuję tych informacji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń