Nasza ulubiona. Jemy wspólnie - nawet Tosia dopomina się o ranty:)
Sprawdziliśmy wiele przepisów, żaden jednak do tej pory nie był godzien polecenia, a tym samym publikacji na blogu. Ten polecamy z czystym sumieniem:)
A dodatkowo: ciasto można mrozić, zazwyczaj więc ciasta robimy więcej, a później tylko wyjmujemy z zamrażarki:)
PYYYYCHAAAA!
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży prawdziwych(nie instant)
- 1 niepełna łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- Niewielka ilość ciepłej wody
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Na tak przygotowany kopczyk wylewamy rozczyn z drożdżami.
Ugniatamy ciasto, dosypując maki lub dolewając ciepłej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko kleić się do dłoni przy ugniataniu. Ugniatamy je około 7 minut, nie krócej. Wyrobione posypujemy odrobina maki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce i przykrywamy ściereczką.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przyprawy Kamisa: Pizza po sycylijsku (bardzo polecam, zazwyczaj nie używamy gotowych mieszanek, ale przy sosie do pizzy robimy wyjątek, sos ma niesamowity smak!)
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Pozostałe dodatki:
- 250 g sera mozzarella
- 100 g innego sera żółtego (jeśli mam to zazwyczaj używam chedara)
- Pozostałe składniki wg uznania. My dodajemy zazwyczaj cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w bardzo cienkie plasterki, odrobinę rozdrobnionego sera pleśniowego, salami lub szynkę w plasterki oraz pomidora na wierzch.
Na ciasto (w tym także na brzegi) rozsmarowujemy łyżką sos pomidorowy.
Następnie rozsypujemy starte uprzednio sery (błędem jest uprzednie rozłożenie dodatków, a następnie zasypanie tego serem, wówczas dodatki będą się pod serem dusić, a nie o to przecież chodzi;)).
Można zostawić niewielką ilość sera mozzarella na sam wierzch.
Na ser rozkładamy pozostałe składniki. Całość można odrobinę posolić.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni (nie używam do pieczenia funkcji termoobiegu) i wkładam pizzę na sam dół, żeby nie spaliła się w wierzchu pozostając surowa od spodu).
Pieczemy ok 15 minut, najlepiej jednak obserwować pizzę i przed wyjęciem sprawdzić, czy nie jest surowa od spodu.
Podawać z sosem, którego użyliśmy do przygotowania pizzy oraz sosem tzatziki.
Serdecznie polecamy!!!
Asia with pizza team;)
Wspaniale wygląda, mniam.
OdpowiedzUsuńSuper. Wypróbuję ten przepis. Moje dzieci uwielbiają pizzę, szczególnie tą , którą ja robię w domu... - tak mówią ;-) .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie.
Jola z bloga "żyjąc z pasją".
Witam, mam pytania...
OdpowiedzUsuń1. Na jak długo odstawiasz wyrobione ciasto?
2. Piekarnik ustawiasz na pieczenie tylko od góry?
3. Jakiej średnicy pizza wychodzi z podanej ilości składników?
4. Na zdjęciu widzę, że ciasto jest cienkie, a czy jeśli lubię grubsze, to czy uda się i będzie miękkie?
Właśnie przymierzam się do zrobienia pizzy z Twojego przepisu i potrzebuję tych informacji. Pozdrawiam