Słońce, słodycz, wakacje...
Wszystko zaklęte w kawałku pysznego, letniego ciasta...
Składniki:
Spód:
- 3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
- 400 g Nutelli
- 400 g śmietanki kremówki
- 500 g sera białego (dałam ser z wiaderka)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 1 torebka galaretki niebieskiej
- garść malin do dekoracji
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Spód:
Sucharki
zmiksować blenderem w misce (powinny mieć strukturę bułki tartej).
Dodać do nich Nutellę, która powinna być w miarę ciepła - nie z lodówki. Można ją włożyć na kilka chwil do mikrofali (nie radziłabym podgrzewać jej na gazie: bardzo łatwo ją wtedy przypalić). Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na spodzie tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Dodać do nich Nutellę, która powinna być w miarę ciepła - nie z lodówki. Można ją włożyć na kilka chwil do mikrofali (nie radziłabym podgrzewać jej na gazie: bardzo łatwo ją wtedy przypalić). Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na spodzie tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Kremówkę
ubić z cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu żelatynę rozpuszczoną w
dwóch łyżkach gorącej wody (żelatynę można też zalać kilkoma łyżkami
zimnej wody, odstawić na chwilę, aby napęczniała i następnie dodać 2
łyżki wrzątku lub wstawić na kilka sekund do mikrofali, wtedy znów
będzie płynna).
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Po jej stężeniu pokroić w kwadraty lub niewielkie kawałki o innych kształtach ;)
Połowę tężejącej masy serowej wyłożyć na warstwę nutellowo - sucharkową, a na niej umieścić pokrojoną w kostę galaretkę. Następnie na kostki galaretki wyłożyć pozostałą część masy serowej. Ponownie umieścić całość w lodówce.
Dekorować świeżymi owocami - u nas maliny i listki pachnącej mięty.
Smacznego - Asia:)
ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń