20.05.2014

Kolorowy sernik na zimno ze spodem: Nutella z sucharkami


Słońce, słodycz, wakacje... 
Wszystko zaklęte w kawałku pysznego, letniego ciasta...

Składniki:

Spód:
  • 3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
  • 400 g Nutelli
Masa serowa:
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 500 g sera białego (dałam ser z wiaderka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny 
Dodatkowo:
  • 1 torebka galaretki niebieskiej
  • garść malin do dekoracji
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Spód:

Sucharki zmiksować blenderem w misce (powinny mieć strukturę bułki tartej).
Dodać do nich Nutellę, która powinna być w miarę ciepła - nie z lodówki. Można ją włożyć na kilka chwil do mikrofali (nie radziłabym podgrzewać jej na gazie: bardzo łatwo ją wtedy przypalić). Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić  na spodzie tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody (żelatynę można też zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, aby napęczniała i następnie dodać 2 łyżki wrzątku lub wstawić na kilka sekund do mikrofali, wtedy znów będzie płynna).  
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Po jej stężeniu pokroić w kwadraty lub niewielkie kawałki o innych kształtach ;)
Połowę tężejącej masy serowej wyłożyć na warstwę nutellowo - sucharkową, a na niej umieścić pokrojoną w kostę galaretkę. Następnie na kostki galaretki wyłożyć pozostałą część masy serowej. Ponownie umieścić całość w lodówce. 

Dekorować świeżymi owocami - u nas maliny i listki pachnącej mięty.


Smacznego - Asia:)

1 komentarz: