Tort powstał z połączenia przepisów:
- CZEKOLADOWA PAVLOVA
- TORT BEZOWY (z tego przepisu użyłam także sosu truskawkowego do którego dodałam kilka gałązek rabarbaru prosto z ogródka, który przełamał słodycz tortu) i
- TORCIK BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE)
Tort ten stanowiły 4 blaty bezowe: 2 czekoladowe i 2 zwykłe. Do przełożenia użyłam bitej śmietany, sosu truskawkowego i serków mascarpone. Efekt.. uśmiech jubilata z poniższego zdjęcia mówi wszystko:)
Tort zawieźliśmy z synem tacie do pracy - jako prezent urodzinowy.
Pomyślałam także o domownikach, którzy nie mieli szansy tym razem na kawałek bezy -
z odłożonej niewielkiej ilości masy upiekłam mini beziki. Uformowałam je szprycą naokoło krążków tortowych w odpowiedniej odległości - aby nie doszło do ich posklejania (beza zwiększa objętość). Wyjęłam z piekarnika po około godzinie pieczenia. Wierzchnią część stanowiła bita śmietana/serek mascarpone i perełki cukiernicze:)
Smacznego - Asia i Szymek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz