Składniki:
- 2 - 3 nogi drobiowe
- 1 ładną golonkę lub ładny kawałek wołowiny
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz w ziarnkach
- kilka liści laurowych (4-5 sztuki)
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (około 10 sztuk)
- sól
- żelatyna 2-3 łyżeczki
- ewentualnie warzywa: 1 marchewka, kawałek pora, 1 pietruszka, kawałeczek selera.
Nóżki i mięso porządnie wymoczyć (minimum 12 godz)
Włożyć do garnka, zalać wodą do
pełna, odrobinę posolić, gotować na malutkim ogniu około 2 godzin. W międzyczasie należy zdejmować szumowiny z wierzchu.
Po upływie tego czasu dodać czosnek, liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz w ziarnkach i dalej gotować około 2 - 3 godziny aż
wygotuje się połowa wody w garnku, wówczas nie trzeba dodawać żelatyny.
Miękkie mięso odcedzić z wywaru, lekko przestudzić ugotowane mięso, po czym obrać je od kości , pokroić lub przekręcić przez maszynkę do mięsa.
Pokrojone mięso z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze i zagotować.
Taką galaretę można także ugotować także z włoszczyzną :
- 1 marchewka,
- kawałek pora,
- 1 pietruszka,
- kawałeczek selera - warzywa te umyć i oczyścić, gotować razem z mięsem i nóżkami, wtedy należy dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance ciepłej wody.
Jeszcze ciepłą galaretę przelać do małych salaterek, pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz