Klasyk.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 0,5 szklanki śmietanki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti 500 g
- oregano, sok z cytryny - do smaku
Przygotować sos: posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler.
Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone.
Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować ok 3 godz pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Jeżeli trzeba - odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.
Ugotować makaron (u nas zawsze al dente!).
Podawać makaron z sosem.
Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone.
Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować ok 3 godz pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Jeżeli trzeba - odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.
Ugotować makaron (u nas zawsze al dente!).
Podawać makaron z sosem.
Smacznego - Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz