9.05.2014

Sphagetti bolognese z przepisu Magdy Gessler


Klasyk.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti 500 g
  • oregano, sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:

Przygotować sos: posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler.
Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone.
Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować ok 3 godz pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Jeżeli trzeba - odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.
Ugotować makaron (u nas zawsze al dente!).
Podawać makaron z sosem.



Smacznego - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz