07.07.2014

Toskańska zupa pomidorowa z grzankami



Jedna z moich ukochany zup.
Ostra, wyrazista, przywołująca wspomnienia o włoskich smakach...

Składniki:
  • 2 litry bulionu (składniki niezbędne do jego przygotowania - Przepis na rosół)
  • 2 duże cebule
  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie ciabaty
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka kropel tabasco
  • kilka łyżek śmietany do zup
Przygotowanie:
Cebule obrać z łupinek, pokroić w ćwiartki. Pomidory umyć i również pokroić, a następnie przełożyć na blaszkę i polać niewielką ilością oliwy z oliwek.
Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec ok 30-45 minut (do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć).
Do czystego bulionu (przelanego uprzednio przez sitko) wrzucić podpieczone pomidory i cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka.
Zagotować całość.
Ciabaty pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku kilka minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie je również umieścić w garnku. Doprawić do smaku dodając świeżą bazylię oraz przyprawy.
W końcowej fazie całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Ja podałam zupę z grzankami zrobionymi z bagietki (pokrojonej w kostkę i podpieczonej w piekarniku w temperaturze 160 stopni na świeżo przed podaniem).
Każdy talerz udekorowany został listkiem świeżej bazylii i śmietaną.


Smacznego - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz